HASZNOS INFORMÁCIÓK

Érkezés

Javasoljuk az indulást és az utazást úgy időzíteni és tervezni, hogy 16:00 után történjen az érkezés az öbölbe, mivel délidőben és kora délután nincs árnyék a településen és környékén, az időt a strandon sem kellemes tölteni a tűző napsütés és a hatalmas hőség miatt.

Útvonal

Budapesti indulással tervezve az M7-es autópályát érdemes választani, Letenye határátkelővel Horvátországba.

A horvátországi útvonal: Letenye - Zágráb - Lučko - Pula/Rijeka - Otok Krk - Baška.

Budapesttől számolva az út 550 km.

Határátlépés

A határátlépéshez egy formanyomtatvány  kitöltése szükséges. (Lehetséges, hogy nem is kérik majd, de a biztonság kedvéért ajánlatos a formanyomtatvány megléte).

Ajánljuk online ezen az oldalon kitölteni a nyomtatványt. A kitöltés után az utazás bejelentéséről szóló igazolást e-mailben küldi a rendszer, amit letöltés, és kinyomtatás után a jármű szélvédőjére kell kihelyezni a határon. Ha előre nem töltjük ki, akkor a határon kellhet majd, ezzel hosszabb lesz a várakozás.

Útdíjak

Autópálya díjat a magyarországi és horvátországi autópálya szakaszokon is fizetni szükséges.

Horvátországi útdíjak: Letenye - Zágráb útvonal: 44 kuna, Zágráb - Krk útvonal: 61 kuna.

Krčki most (Krk híd) használata jelenleg ingyenes, ám amennyiben ezt mégis fizetősre váltják, abban az esetben 35 kunával kell számolni.

Horvátországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van, a díjak az autópályáról lehajtás után fizetendők. Fizetési módok: készpénz (euro, kuna, visszajáró csak kuna), bankkártya, ENC (megállás nélküli, elektronikus fizetési rendszer, külön készülék szükséges a használatához).

Autópálya díj fizetés menete: Az autópályára felhajtáskor egy bizonylatot kapunk, a gomb megnyomásával (vagy néhány helyen személyesen adják oda). A díjat a lehajtásnál kell kifizetni, a megtett út alapján, a bizonylat odaadásával. Felhajtáskor mindegy melyik sávba állunk, csak ne a jobb szélső, ENC-s sávba! A lehajtásnál bankkártyás sorban általában kevesebbet kell várakozni, nagy sorok inkább a készpénzes sávokban szoktak kialakulni. A szélső ENC-s sáv ekkor se jó! Zágráb-Lučko visszafele: ez egy speciális fizetőkapu. A két sávos autópálya 4 sávra bővül a fizetőkapuk előtt. A bal oldali két sáv kizárólag készpénzes, a jobb oldali két sáv bankkártya és ENC (azon belül bal kizárólag ENC, jobb bankkártya). A két-két sáv szalagkorláttal lesz elválasztva. A készpénzes sorokban bizonyos napokon kilométeres sorok is lehetnek, a jobb oldali két sávban pedig zavartalanul halad a forgalom. Készpénzes fizetésnél figyeljünk, hogy jól adnak-e vissza, mert előfordulhat, hogy "véletlenül" elszámolják magukat.

Közúti közlekedés előírásai, szabályai

A horvátországi autópályákon a sebességhatár 130 km/h (amennyiben egyéb sebességkorlátozás nincs érvényben). Gyorsforgalmi úton 110 km/h, lakott területen kívüli egyéb úton 90 km/h, lakott területen belül 50 km/h a sebességhatár.

Az autópályákon fixen telepített sebességmérő kamerák jelenleg nincsenek, de 2020-tól átlagsebességmérő kamerákat telepítenek. Addig, illetve ezen kívül, a sebességet az autópálya rendőrség méri az autók mögött haladva, majd a gyorshajtó autóst az autópályáról kivezetve a rendőrség azonnali helyszíni bírságot szab ki.

Utánfutóval autópályán 90 km/h, gyorsforgalmi úton és lakott területen kívüli egyéb úton 80 km/h a megengedett sebesség.

24 éven aluli, valamint 2 évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők számára 120/100/80 km/h a sebességhatár.

12 évnél fiatalabb gyerekek csak a hátsó ülésen utazhatnak! Kivételt képeznek a 2 éven aluli gyerekek, akik szállíthatók a vezető mellett, a menetiránynak hátul, gyerekülésben, amennyiben nincs légzsák, vagy ki van kapcsolva. 5 éven alul csak gyerekülésben szabad utazni.

Láthatósági mellény használata kötelező az autóból kiszállva, az út mellett állva, illetve Horvátországban kötelező láthatósági mellényt tartani az autóban!

Radarérzékelők használata tilos, még kikapcsolt állapotban sem tartható az autóban.

Ahogy Magyarországon is, a biztonsági öv használata természetesen kötelező, és a vezetés közbeni telefonálás tilos.

Ittas vezetés 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett tilos. Azalatt megengedett tehát, ugyanakkor balesetnél ez súlyosbító tényezőnek számít. Ilyen esetben már ittasnak veszik a sofőrt kisebb véralkoholszint alatt is, baleseteknél szondáztatás van, és zéró tolerancia az alkoholra.

A nemzetközi zöldkártya nem kötelező, de javasolt.

A pénzbírságokat a helyszínen kell kifizetni, amennyiben nincs nálunk készpénz, postán fizethető be, és a bírság befizetéséig a rendőrség az úti okmányt visszatarthatja.

Ajánlatos a Horvát autóklub alkalmazását az utazás előtt telefonra/tabletre letölteni és megismerkedni vele (angol, német, olasz, horvát nyelvű), tartalmazza a benzinkutak listáját, az árakat, fontos helyszíneket és út-információkat.